28 Nisan 2016 Perşembe

Osmanlı Padişahlarının bilinmeyen yönleri.


Yedinci Osmanlı Padişahı olan II. Mehmet, "Fatih Sultan Mehmet" olarak da bilinir. Sultan II. Mehmet 1451 yılında 19 yaşındayken tahta çıkmış ve 30 sene tahtta kalmıştır.


1453 yılında İstanbul’u fethederek Doğu Roma İmparatorluğu’na son vermiştir. Bu olay Ortaçağ’ın sonu Yeniçağ’ın başlangıcı olarak kabul edilmiştir.

Fatih Sultan Mehmet dil konusunda çok yetenekliydi.Keldanice,Arapça, Farsça,İbranice, Slavca, Latince, Yunanca ve İtalyanca olmak üzere 8 dil biliyordu. Aynı zamanda Avnî mahlasını kullanarak şiirler kaleme almıştır.

Fatih Sultan Mehmet aynı zamanda çok iyi bir bahçıvandı. Gül aşılama ve ağaç yetiştiriciliği konusunda da çok becerikliydi. Ayrıca ateşli silahlar üzerine de çok merakı vardı. Çizimlerini kendinin gerçekleştirdiği şahi toplarını döktürmüş ve bu toplar sayesinde geçit vermeyen surlarını yıkarak İstanbul’u fethetmiştir. 

Binlerce ciltlik bir kütüphaneye sahip olan Fatih Sultan Mehmet eğitime çok önem vermiş; ilk Türk yükseköğrenim kurumu olan ve dünya eğitim tarihinde bilinen en eski eğitim kurumlarından Sahn-ı Semen Medreselerini kurmuştur.


Dokuzuncu Osmanlı Padişahı olan I. Selim, Yavuz Sultan Selim olarak da bilinir. 1512 yılında 42 yaşındayken tahta çıkmış ve 8 sene tahtta kalmıştır.Hükümdarlığı döneminde ülke topraklarını 2,5 kat büyütmüştür. Anadolu’da birliği sağlamış, devrinin en önemli iki ticaret yolu olan İpek ve Baharat yollarını ele geçirmiştir.Sultan Selim tam bir kitap sevdalısı olduğu bilinmektedir. Kitap okurken satır takibinde kullanılan altın hilaller yapardı ve bu hilalleri değerli taşlarla süslerdi. İşlemiş olduğu hilallerdeki mesleki incelikler Sultan Selim’in iyi bir kuyumcu olduğunun göstergesidir.

Sultan Selim ava ve silahlara da çok meraklıdır. Ok ve yay kullanmada da çok mahir bir padişahtı.


Onuncu Osmanlı padişahı olan I. Süleyman, "Kanunî Sultan Süleyman" ve "Muhteşem Süleyman"olarak da bilinir. 1520 yılında 26 yaşındayken tahta çıkmış ve 46 yıl tahtta kalmıştır.Kanuni Sultan Süleyman hükümdarlığı boyunca 13 kere sefere çıkmış toplam 10 yıl seferde kalmıştır. Böylece Kanuni, Osmanlı Devletinde en uzun süre tahtta kalan ve en çok sefere çıkan ve en uzun süre seferde kalan padişah olmuştur. 

Şiirlerinde Muhibbi mahlasını kullanmıştır. 2779 gazelden oluşan divanı ile divan edebiyatındaki en fazla gazel yazmış olan şairdir.  Arapça, Farsça, Sırpça ile Tatar lehçesini iyi derecede biliyordu. Kanuni Sultan Süleyman aynı zamanda mahir bir kuyumcu ustasıydı.
On altıncı Osmanlı Padişahı olan II. Osman "Genç Osman" olarak da bilinir. Sultan II. Osman, 1618 yılında amcası I. Mustafa'nın tahttan indirilmesiyle 14 yaşındayken tahta çıkmış ve 4 sene tahtta kalmıştır.1622 yılında bir yeniçeri ayaklanması sonucu tahttan indirilerek Yedikule zindanlarında boğularak öldürüldü.

Sultan II. Osman'ın annesi Mahfiruz Haseki Sultan, oğlunun eğitimine çok özen göstermiştir. Sultan II. Osman, Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve İtalyanca gibi dilleri klasikeserleri tercüme edecek derecede iyi bilirdi.

Genç Osman aynı zamanda saraçlığa da çok ilgi duyardı. Bindiği atların eyerlerini kendi yapardı. Fakat ne acıdır ki Genç Osman 18 yaşında tahttan indirilip yeniçerilerin eline geçtikten sonra, son yolculuğuna eğersiz bir atın üzerinde gitmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder